Tänään käytiin pennunsosiaalistamismatkalla Torniossa. Tosin päivä ei ollut tähän paras mahdollinen. Oli talven pahin lumi-räntä-loska-tuisku, eikä missään näkynyt juuri ketään ihmisiä. Oltiin sitten kuitenkin hetki kauppakeskuksen aulassa, jossa oli pari mukavaa rapsuttelijaa sekä käväistiin pikaisesti koirahallissa (minun povitaskun suojissa) kuuntelemassa hetken koiranhaukuntaa, kun menossa oli agility-treenit. Kaupungilla myös hieman tepasteltiin, mutta siinä myrksyssä pentusella tuli pian kylmä ja niin kyllä meillä ihmisilläkin.

Autoilu Jetalla on sujunut hyvin. Se nukahtaa melkeinpä kun lähdetään ja nukkui tänäänkin koko matkan, jonka oli autossa mennen tullen. Olen ollut vielä pennun kanssa auton takapenkillä niin, että siellä on kevythäkki, jossa Jetta matkustaa, mutta häkin ovi on ollut vielä auki, eli on halutessaan välillä päässyt sieltä syliin. Toivottavasti matkustus jatkuu näin hyvänä jatkossakin, sillä autoilua on varmasti runsain mitoin tiedossa.

Torniossa olin kuunteluoppilaana pari tuntia Leena Välimäen toko-kurssilla. Lentsu muistutti, että kakki perusta tokoon luodaan koiran ja ohjaajan arkisuhteen pohjalta. Suhde täytyy olla arjessa siis kunnossa.

Tokon 4 perusasiaa ovat:

1) perusasento on maailman paras paikka
2) luoksetulo ja sen suuri motivaatio
3) irtaantuminen ohjaajasta
4) nouto - halu tuoda nopeasti ohjaajalle.

Laitan tähän myös pari liikkeenopetusjuttua, jotka täytyy muistaa, kun ovat ajankohtasia.

Ohjattu:
Opetetaan yksi puoli kerrallaan siten, että merkki ja kapula ovat samassa linjassa sivuttaissuunnassa, jolloin koira lähtee suoraan sivulle. Kapulaa siirretään pikku hiljaa taakse päin. Sitten opetetaan toinen puoli samalla tavalla. Varmistetaan, että koira on suorassa merkillä. Näin minimoidaan mahdollisuus, että koira menee keskimmäiselle.

Tunnari:
1) Alussa aina hajuttomat kapulat
2) Oma kapula ilman apuhajuja, vain hetki kädessä
3) Piilota yksi oma kapula niin piiloon (lehtien, ruohon alle), että koira ei voi löytää muuten kuin haistelemalla (nenänkäytön opettelu)
4) Heti etäisyys 10 metriin (koira näkee kapulan piilotuksen)
5) Heti tunnarikäsky (ei nouto)
6) Aluksi vieraat esineet hajuttomia (vaikka jättää maastoon tuulettumaan viikko-pari)
7) Kun vieraat kapulat lisatään, oma on näkyvillä
8) Kun osaa hajuttomilla vierailla, lisätään hajua vieraisiin
9) Jos tulee virhe, palataan yhden kapulan piilottamiseen
10) KOIRA SAA KEHUJA/PALKAN VASTA KUN KAPULA ON OHJAAJAN KÄDESSÄ (ettei opi odottamaan kuittausta ohjaajalta)
HUOM! Koiran osattava noutaa ja pitää kapulaa kauniisti ennen tunnaria, muita virheitä (perusasento, kapulan pito) ei korjata herkän tunnariliikkeen yhteydessä.

Tänään myös kylästeltiin ja Jetta oli mukana. Tapasi isäntäväen Ringo-sheltin sekä Sessa-vanhuksen. Kunhan Jetta oli ensin ottanut pienet unet minun takin sisällä, alkoi se juosta ympäri kämppää ja pyytää talon koiria leikkiin, niin kuin olisi ollut kotonaan. Sessa-rouva ei pennusta paljon piitannut, mutta toisaalta pentu ei myöskään paljon hätkähtänyt Sessan murinoista. Sillä ei taida tässä vaiheessa paljon itsesuojeluvaisto vielä pelata. Vierailu meni kuitenkin hyvin. Tosin Ringo-sheltti (1-v uros) ei halunnut alkaa leikkiä tämän riiviön kanssa, vaan pelastautui mieluummin sohvalle turvaan.

1439010.jpg

Jetta kylästelemässä.

Pienet nimenopettelutuokiot jatkuvat. Nyt olen alkanut ottaa myös katsekontaktiharjoituksia. Vilkaisu minuun = "yes" ja juustonpala. Istuminen on pennulle mieluisa juttu, joten se saa nyt istua saadakseen ruokansa. Harjoiteltiin myös hieman namikäden seuraamista, seuraamisen alkeisharjoituksena.

Jetan ruokahalu on pohjaton. Tuntuu, että se syö melkein kaiken ruuan, mitä lautaselle laitetaan. Hyvä juttu tietenkin, että ruoka maistuu ja myöhemmin varmasti makupalalla kouluttaminen onnistuu hyvin. Täytyy vain sitten muistaa ruuan säännöstely, ettei pääse lihomaan. Ruokailu on vielä tässä vaiheessa 4 kertaa päivässä.

Jetta on saanut rauhallisen kehun ja pienen juustohitusen aina kun kakkaa tai pissaa ulos. Nyt se tulee tillistelemään silmiin, kun on käynyt tarpeillaan. Onko se voinut näin pian jo oppia, että pissaamisesta saa namin?