Väiveet

Nemolla todettiin väivetartunta 17.2. Olimme käyneet hallilla 14.2. ja informoimme tietysti kaikkia, joiden kanssa olimme olleet tekemisissä. On mystistä, mistä olimme tartunnan saaneet, koska emme olleet käyneet Pellon ulkopuolella useaan viikkoon. Yhden koiratutun tapasimme Rovaniemellä tammikuun lopussa, mutta se ei ollut saanut oireita / tartuntaa. Emme olleet käyneet missään koiratapahtumissa, emme koirapuistoissa tai muissa joukkokokoontumisissa. Oikeastaan olimme tavanneet muutenkin vain kourallisen koiria, eikä kukaan niistä ollut oireillut. Hallilla olimme käyneet treenaamassa muutaman koiran kanssa. Mysteeriksi jää, mistä tartunnan saimme, mutta jostakin se tuli. Loistartunta oli sinänsä hyväkin uutinen, koska mitä ilmeisimmin jatkuva rapstuttelu johtuikin sitten "vain" loisista, eikä esimerkiksi allergiasta, niin kuin ehdin alkaa jo epäillä.

Oikeastaan en tiedä, kaunko tartunta oli Nemolla ehtinyt olla, sillä olin ihmetellyt rapsuttelua jo jonkin aikaa ja syynännytkin turkkia useampaan kertaan, mutta koska en ollut koskaan aiemmin koiran ulkoloisia nähnyt, en osannut niitä oikein etsiä. Nemo oli ehtinyt raapia jo ihoa rikki ja syynätessäni tällaista raapimiskohtaa, havaitsin lopulta ötökät.

Kiikutin purkissa ötököitä eläinlääkärille, joka hoiti lajitunnistuksen - koiran väive.

Lääkkeenä väiveitten tuhoamiseen käytimme Strong hold -valeluliuosta. Uusintakäsittely tehdään kolmen viikon kuluttua.

Aloin etsiä netistä tietoa väiveistä, mutta tietoa niistä oli yllättävän vähän! Minua tietenkin kiinnosti, miten väive elää isäntäeläimen ulkopuolella ja miten laajat siivoustoimenpiteet esimerkiksi tarvitaan. Tietoa löytyi monenlaista ja ristiriitaista. Jossakin lähteessä luki, että väive on Suomessa erittäin harvinainen. Se kyllä minua vähän epäilyttää. Mistä me muka se oltaisiin saatu, jos se niin hurjan harvinainen on? Ennemminkin luulen olevan kyse siitä, että jos ihmiset havaitsevat koiransa turkissa viliseviä elukoita, niin diagnosoivat sen itse täiksi, kiikuttamatta niitä elukkalääkärille, myrkyttävät täit ja siinä se. Samat myrkyt kun toimivat niin täihin kuin väiveisiinkin. Täin ja väiveen erottaminen paljalla silmällä lienee maallikolle suhteellisen haastavaa. Väive syö koiran ihon eritteitä, kun täi taas imee koiran verta. Väive aiheuttaa koiralle kovaa kutinaa, ja koira usein raapii ihonsa rikki, ja niin Nemokin teki.

Sitäkään tietoa ei oikein luotettavasti löytynyt mistään, kauanko väiveen elinkierto kestää, kauanko se elää koiran ulkopuolella ja kauanko tartuntavaara kestää, että täytyy välttää koirakontakteja. Esimerkiksi ite mietin, kauanko väiveet ovat Nemon turkissa olleet. Että saattoivatko olla peruja jopa joulukuun junamatkalta, kun matkustimme etelästä kotiin. Eivät ehkä niin kauaa kuitenkaan ehtineet turkissa olla? Yhden lähteen mukaan elinkierto munasta loiseksi kestää 14-21 vrk.

Väive ja sen munat viihtyvät tiiviisti kiinni koiran ihossa, eivätkä elä pitkään koiran ulkopuolella. Tosin kuinka pitkään, sitä tietoa ei luotettavasti löytynyt. Toiset lähteet väittivät, että koiran ympäristön perusteellinen saneeraus on ehdottoman tärkeää. Toisissa lähteissä mainittiin, ettei loinen juuri viihdy koiran ulkopuolella, mutta koiran petipaikan huolellinen puhdistaminen on tarpeen.

Noh. Nemohan on saanut olla niin sohvilla kuin sängyilläkin. Niinpä päätimme varmuuden vuoksi jynssätä tekstiilit ja kämpän katosta lattiaan. Kaikki tekstiilit, jotka olivat pestäviä, pestiin kuudessakympissä ja kaikki loput kiikutettiin päiväksi "täisaunaan". Petari vietiin pesulaan. Olihan se ihan hirveän kova homma! Mutta eipä olisi muuten tullut tuollaista siivousta tehtyä ;)

Myrkyt laitettiin keskiviikkona. Torstaina nypin Nemosta vielä eläviä elukoita. Perjantaiaamuna turkista löytyi vielä pari pökkyräistä ötökkää ja pari kuollutta. Sen jälkeen ei turkista löytynyt enää sen enempää eläviä kuin kuolleitakaan elukoita. Mutta kutina jatkui sitkeästi ainakin pari viikkoa. Varmaankin sen vuoksi, että Nemo oli raapinut ihoa rikki, ja ruvet kutisivat. Mietin olisiko niihin kutiseviin rupiin voinut laittaa vaikka Vetramilia tai jotain, varmaankin olisi kannattanut.

Toinen myrktys tehdään vielä ensi viikolla. Sen jälkeen ainakaan ei pitäisi kai olla pelkoa, että levittäisimme tartuntaa enää mihinkään.

Ripuli

Tuskin väivesouvista oli selvitty, niin Nemolle iski ihan hirveä ripuli. Se oli kolme päivää ihan vesiripulilla. Kuivuikin reppana ihan ruppanaksi. Laitoin kaiken lääkityksen mitä keksin. Canikurit, Attapectinit ja lisäksi annoin Nutriplus-geliä, että edes jotain ravintoa saa. Onneksi Samilla sattui olemaan vapaapäivä, muuten en halua edes kuvitella, millainen sotku tänne olisi työpäivän aikana syntynyt. Nyt 3 päivän jälkeen, kun ei ole ripulia ollut, aletaan taas totuttelemaan pikkuhiljaa ruuansyöntiin. Keitetyllä kanalla ja raejuustolla alkuun ja jospa tänään vähän kuivamuonaa tarjoaisi. Tuossa hötäkässä Pyry onnistui myös polttamaan koko peukalonsa hellaan (kun olin keittämässä Nemolle lihalientä juomaksi), joten täällä oli talon täydeltä potilaita!

Nyt toivotaan, että päästään pikkuhiljaa normaalirytmiin takaisin ja jopa ulkoilemaan kaikkien koira- ja ihmispotilaiden sairasteluiden jälkeen. Tässä välissä Pyry ehti nimittäin sairastaa kaksi flunssaakin ja me aikuiset yhden. Huh! Nyt sitä taas muistaa, miten hieno juttu se terveys on!

Lonkat ja kyynärät

Nemon lonkka- ja kyynärälausunto saapui Kennelliitosta. Kyynärät olivat puhtaat 0, mutta lonkat C. Lonkat lähtivät A/B:nä, mutta palasivat C:nä. Sinänsä harmillista, että arvio tippui noin paljon Kennelliitosta, odotin alustavan lausunnon perusteella parempaa. Mutta pääasia, että lonkat ovat kuitenkin terveet! En usko, että C-lonkka poissulkee tai haittaa mitään harrastuksistamme, ja se on hieno juttu se! Selkä todettiin myös kuvissa terveeksi, mutta siitä emme ottaneet Kennelliitton lausuntoa.

Nemon lonkat eläinlääkärin valotaululta otetussa valokuvassa.

IMG_0211%20%28Kopio%29.jpg

Muutama kuva viime viikoilta. Lähinnä kännykkäräpsyjä, koska muuhun ei ole ollut valoa eikä iloa ;)

1655010_10153171482764446_45547604134507
Ria ja Nemo. Kuva (ja Ria) Maijan ;)

10834898_10204893694679545_6296263738667
Ei sole vain se kepin koko, vaan myös se koiran ego ;)

10995905_10204814000567242_4697916272577

11004610_10204949293589483_5723294411708
Vihdoin ulkoilemaan!

IMG_0225%20%28Kopio%29.jpg

IMG_0844%20%28Kopio%29.jpg

IMG_0864%20%28Kopio%29.jpg