Meillä elettiin alkuviikosta karmivia hetkiä, kun Jetta onnistui hankkimaan itselleen suolitukoksen!

Viime viikonloppuna Jetta yöllä jo oksenteli vähän, mutta oikeastaan vain pari pientä heinätuppoa, enkä osannut arvata mitään, kun pentu oli vielä vilkas oma itsensä. Oltiin silloin Savukoskella isän tykönä käymässä. Sunnuntai-iltana tulin takaisin kotiin ja yöllä, ja vielä maanantaina päivällä Jetta oksensi paljon, mutta oli edelleen ihan reipas. Maanantai-iltaan ja yöhön mennessä se alkoi oksentaa pois myös vedet ja alkoi olla tosi rauhallinen ja hajamielinen, eikä halunnut enää liikkua.

Tiistaiaamuna sitten mentiin eläinlääkäriin, jossa otettiin röntgen ja siinä näkyi suolistossa jokin vieras esine, sekä nestettä ja kaasuja. Ell sanoi sen olevan jotakin orgaanista ainetta, eli ei kuitenkaan kivi tms. sulamaton esine. Tässä vaihessa Jetta oli jo todella apaattinen, eikä halunnut kävellä tai seisoakaan. Makasi vain, oli poissaoleva ja nukkui tai vain katseli raukeana ympärilleen, sellainen kärsivä ilme silmissään. Se että tuollainen ikiliikkuja maailmaa rakastava utelias ja aktiivinen pentu makaa passiivisena paikallaan tuntui tosi karmivalta, koska siitä tiesi, että jotakin on todella pielessä! Eläinlääkäristä saimme käskyn olla antamatta ruokaa pariin päivään (ja Jettahan siis oli syönyt viimeksi sunnuntaina) ja saimme mukaan jotakin kivennäisvalmisteita ja pahoinvointilääkettä.

ONNEKSI olin yhteydessä kasvattajaan ja sain tässä vaiheessa kullan arvoisia neuvoja, joita ilman olisi varmasti käynyt paljon pahemmin. Nimittäin sain ohjeet antaa pennulle parafiiniöljyä suoliston liukastamiseen ja nutriplus-geeliä hengenpitimiksi sekä vettä suoraan suuhun aika ajoin. Jettahan oli siis jo tuossa vaiheessa tosi kuiva ja apaattinen paljosta oksentamisesta.

Laitan tähän vielä ohjeeksi annostuksen, siltä varalta, että joku muukin (tai me itse uudestaan) joutuu samaan tilanteeseen:

Parafiiniöljyä 1 ml / elopainokilo, 4 x päivässä (ja heti eka päivänä se 4 kertaa)
Ennen parafiiniöljyn antamista hierotaan koiran ikeniin ja kieleen nutriplus-geeliä

Tiistaina myöhään iltapäivällä siis aloin antaa parafiiniöljyä. Vastaavissa tapauksissa kuulemma n. 7 tunnin kuluessa öljy on alkanut tulla läpi suolistosta. Tämä 7 tuntia oli kulunut puoliltaöin, mutta mitään ei vielä silloin tapahtunut. Vielä 3 aikaan yölläkään ei tullut mitään läpi. Mutta kun 4 maissa yöllä mentiin ulos vähän kävelemään, alkoi ensin tulla kaasuja ja sitten aamun myötä myös parafiiniöljyä. Suoli ei siis ollut enää kokonaan tukossa, koska jotakin tuli läpi! Aamun myötä yhä enemmän alkoi tulla öljyä läpi (annoin sitä vielä aamulla yhden annoksen) ja Jetta alkoi jo vähän piristyä. Pysyi enemmän jaloillaan ja kun vein ulos hihnassa niin alkoi jo roikkua hihnassa kiinni, eli huomattavaa parannusta :) Lopulta, vasta iltapäivällä, Jetta pystyi kakkaamaan tukoksen ulos. Se oli jokin iso, kova (juuri ja juuri käsin taittamalla sen sai kahtia) ja pyöreä, ehkä jokin ruston palanen tms. Ja vielä hirveän heinätupon ympäröimänä. Mistä lienee Jetta sen löytänyt metsästä, koska kotona meillä ei sellaisia ole. Helpotus oli valtaisa, ja en ole kyllä ikinä ennen ollut niin iloinen koiran kakkaamisesta :)

Jetta nyt onkin superahne ja syö ihan kaiken mitä löytää. Kotonakin se varastaa ruokaa, jos siihen on vain mahdollisuus. Tosin nyt kun sen tietää, niin osaa varautua, joten eipä sitä ole päässyt enää käymään. Savukoskella ollessani Jetta jäi vähäksi aikaa yksin, ja oli sillä välin hyppinyt pöydille, syönyt ainakin viinirypäleitä rasiallisen, keksejä lautasellisen, levitellyt kukan multineen pitkin pöytiä ja ties mitä oli vielä onnistunut syömään. Kotona Jetta onkin meillä yksin ollessaan aina pentuaitauksessa ja se näyttää myös pennun kannalta olevan ehdottomasti turvallisin vaihtoehto!

Nyt sitten vahdin kuin haukka kaikkea mitä Jetta tunkee suuhunsa. Kaitpa tästä epäluulosta pääsee sitten pikku hiljaa eroon, kun ei sitä loppu ikäänsä voi hihnassakaan pitää. Nyt on otettu nämä pari päivää rauhallisesti ja Jettakin on ihme kyllä ollut aika rauhallinen, vaikka välillä väläytteleekin vanhoja kunnon temppujaan ;)

Ruuan syöttäminen tukoksen jälkeen täytyy aloittaa varovasti, joten vähitellen Jetalle on alettu antaa -aluksi ihan pieninä annoksina - riisiä, raejuustoa, piimää, vähän naudan jauhelihaa, ja ruokaöljyä olen edelleen vähän lisännyt ruokaan. Nyt vähitellen otetaan kuivamuonakin takaisin ruokavalioon.

Pääasia, että pentu selvisi elossa ja on edelleen täällä meitä ilahduttamassa! Suolitukos on kuitenkin vakava tila. Tuhannesti kiitoksia kasvattajalle ohjeistuksesta ja henkisestä tuesta!

jeskosk.jpg
Jetta järjestää meille aina pikku yllätyksiä, ettei elämä ole tylsää :)

Ai niin, huomenna olisi Mitzulla toko-koe. Huh, onpas jäänyt viimeistelyreeni olemattomiin.