Mitzu on nyt myös Norjan tottelevaisuusvalio!!!!

Jihaa! Jippii!! Hurraa!!! Aaltoja! Ja sata kertaa ilopomppuja korkealle ilmaan ;)

Uskomatonta, mutta totta! Eilen 19.10. oltiin Mitzun kanssa toko-kisoissa Norjan Tromssassa ja sieltä tuli kuin tulikin ykköstulos! On se vaan aika supermuori tuo meidän Mitzu. Lupaan olla nyt pitkään (ainakin viikon :) ajattelematta Mitzusta yhtään pahansuopaa ajatusta! :D (Tämä liittyy siihen, että Mitzu on aika rasittava asukas kahden koiran perheessä, ainoana koirana se olisi aivan vertaansa vailla!) Vielä perjantaina mietin, päästäänkö lähtemään Norjaan, koska Mitzun juoksu oli juuri loppumassa, mutta en ollut aivan varma, onko se jo niin ohi, ettei hajuillaan häiritse uroksia. Hirveä stressi ja vatvominen monta päivää, että lähdetäänkö - eikö lähdetä - lähdetäänkö! No onneksi lähdettiin!!! Evl:ssä piti olla kolme koiraa, mutta yksi ei sitten tullutkaan. Ja se Mitzun kisakaveri oli - juoksunarttu! Eli Norjassa näköjään sai myös juoksunartulla osallistua kisaan.

Huh, pisteillä 280,5 ja luokkavoitolla näin ollen Norjan TVA:ksi. Niinno, se vahvistushan tietenkin vielä puuttuu, mutta se nyt on vain muodollisuus.

Kisa käytiin siis parkkihallissa, jossa kuitenkin oli avonaiset seinät. Eli katon alla, mutta käytännössä ulkoilmassa. Ja siellä oli KYLMÄ, vaikka minulla oli ihan talvivarustus päällä. Ennen evl:ää oli alaluokkien koirat, ja minun oli pakonomaisesti törötettävä kehän laidalla kuuntelemassa jokaisen koiran liikkeenohjausta, että osaan sitten itse liikkua oikein seuruukaaviossa. Sitten kun evl oli alkamassa, olin jäässä kuin lumiukko, ja äkkiä vaan hetkeksi autoon lämmittelmään ja sulattamaan sormia ja varpaita.

Sitten itse kisasta tarkemmin. Olin ensimmäisenä vuorossa, joten ei ollut mahdollisuutta katsoa, miten mm. seuruukaavio menee. Liikkeet tehtiin tietysti putkeen niin kuin kai yleensä tuolla ulkomailla tehdään. Ei se mitään, tykkään tehdä putkeen. Tuomari oli samalla liikkeenohjaaja, mutta hänellä oli avustajana henkilö, joka näytti nurmerovihkolla pisteet kehäsihteerille, sitä mukaa kun tuomari sanoi pisteitä. Tuomarina oli Leif-Arne Olsen. Mainittakoon vielä, että hän puhui minulle koko ajan norjaa, joten ei muuta kuin patistelemaan kouluruotsin rippeitä jostakin muistin sopukoista...

Liikkeiden pisteet:

Paikkaistuminen 10
- Aivan ansaitusti

Paikkamakuu 10
- Myös ansaitusti! Jopa istuminen hyvä ja ryhdikäs! Komennettiin koirat yhtäaikaa maahan ja istumaan.

Seuruu 8,5
- Mitzuksi tosi hyvää seuruuta! Oli mukana ihan täysillä jo alusta alkaen, eikä merkkiäkään siitä alun nukkumisesta, joka sitä on vaivannut muutaman viime kisan ajan.

Idari 7
- Istuminen jäi seisomiseksi, muuten tosi hyvä. En tiedä, miksi ei istunut. Täytyy katsoa videolta.

Luoksetulo 10
- Hieno! Ei ollut luoksetulon merkkejä, vaan seisahtuminen parkkiruudun "viivan" kohdalle ja maahanmenoluvan antoi tuomari käsimerkillä. Tuli kovaa ja napakat pysähdykset. Jee!

Ruutu 10
- Hyvä! Kun käskin ruudussa seisomaan, harkitsin sekunnin, pitääkö siirtää taaksepäin (oliko liian etureunassa), mutta en siirtänyt ja HUH! Se oli ruudussa sisällä!

Ohjattu 10
- Sain valita itse kapulat, olivat sellaiset kokopuiset sorvatut, ei kuten meillä sellaiset ohutlaipalliset. No kun kerran valitsemaan pääsin, niin valitsin tietenkin kaikkein painavimmat, varmaan kiloiset! Niin Mitzu ei pystynyt pureskelemaan ;) Jouduin lisäkäskyllä tekemään hätäpelastuksen, koska oli menossa keskelle, mutta se kannatti!

Hyppynouto 8
- Minusta este oli sikakorkea ja kysyin, onko se liian hieman korkea. Otti yhden laudan pois, ja sitten minusta korkeus oli normaali. Metalliesineen laippa oli hirmu ohut (kuin lyijykynä) ja jännäsin, miten Mitzu sen ottaa, mutta hyvin otti! En ole ihan varma, mistä tuo 8 tuli. Ehkä Mitzu kolautti estettä? Tai ehkä sillä rangaistiin minua, kun pyysin alentamaan estettä ;)

Tunnari 0
- Ou nou!!! Oliko vaikea arvata? Mitzu oli hyvässä, rauhallisessa mielentilassa (ja minulla kädet umpijäässä, en tiedä tarttuiko mitään hajua kapulaan). Lähti rauhallisesti hakemaan kapulaa (hyvä) alkoi nuuskia hyvin ja järjestelmällisesti vasemmasta reunasta (kapulat rivissä), nappasi määrätietoisesti toisena olleen kapulan, toi nätisti ja pureskelmatta, mutta se oli VÄÄRÄ :-o Siinä vaiheessa kihosi kylmän hiki, riittäisivätkö pisteet, vaikka tuli yksi nolla?! En muistanut, mitä siihenastiset pisteet olivat olleet...

Kaket 10
- Ja hyvät olivatkin! Huijasin Mitzua ja sanoin, että laitan palkan taakse. Käytän tätä yleensä vain reeneissä, mutta nyt ajattelin vähän huiputtaa Mitzua :) Siinä uskossa, että palkka olisi takana, Mitzu pikemminkin meni ehkä vähän taaksepäin, mutta ei ainakaan tullut eteen. Loppuperusasentokin oli oikein terhakka eikä lysy kuten yleensä. Liikkeenohjaaja näytti asennot käsimerkeillä, eli tauluja ei ollut.

Ja sitten! Ei muuta kuin pisteitä jännittämään!!! En tosiaankaan muistanut muiden liikkeeiden pisteitä, joten ei ollut aavistustakaan, miten oli käynyt! Mutta totta se oli! 280, 5 pistettä, luokkavoitto ja N TVA!

Kisajärjestäjät ja tuomari olivat kaikki tosi kivoja ja avuliaita! Oli hieno käydä kisareissu Tromssassa :)

Minua jännitti ihan hirveästi, ymmärränkö liikkeenohjauksen seuruussa, koska sehän tosiaan oli norjaksi. Ajattelin kirjata tähän ylös käskyjä, jotta jos joku muu (tai itse myöhemmin) on menossa kisamaan Norjaan, niin voi välttyä turhalta ylimääräiseltä jännitykseltä seuruussa (hölmöä joutua jännittämään, ymmärtääkö käskyjä). Pahoittelen norjan kielelle mahdollisesti aiheuttamaani vääryyttä, mutta kirjoitan vain niin kuin kuulin. Voinhan myöhemmin yrittää tarkastella jostakin myös kirjoitusasua. Liikkeelle mars = mars rätt (tai jotain), liike seis = gör halt, täyskäännös+liike jatkuu = helt om mars, täyskäännös+liike seis = helt om halt, vasen = vänster, oikea = heier, hidas käynti = sakta mars, juoksu = spring mars, normaali käynti = van mars, askeleet: 2 steier heier/vänster/rätt/bak, paikalla käännökset heier+halt/vänster+halt/helt om+halt.

Minulla on kisa videolla ja voin yrittää siirtää sen nettiin. Nyt kun olen sen tässä julksiesti luvannut, minun täytyy nyt tosissaan yrittää tehdä se :)

Näissä iloisissa tunnelmissa:
FIN & S & N & POHJ TVA Mitzu
(Aika hienosti Mitzulta, joka oikeastaan jäi eläkkeelle SM:ien jälkeen, voitti sen jälkeen Lapin piirinmestaruuden sai uuden valion arvon ja kun vielä muistaa, että useiden kasvainleikkausten jälkeen tuossa vuosi sitten luulin sen jo olevan mennyttä). Sanottakoon vielä, kun niin harvoin tulee sanottua, että KIITOS Mitzu, kasvattajat ja kaikki reenikaverit, jotka olette tähän uramme varrella vaikuttaneet :)

Niin ja vielä erityiskiitos Maijalle, jonka hyvään huomaan saimme jättää Jetan reissun ajaksi!! Jetta olikin osallistunut mölli-agin yhteydessä järjestettyyn koirien leikkimieliseen kiihdytyskisaan ja voittanut sarjansa (=isot aikuiset :) komeasti! :) Ja selvästi viettänyt muutenkin oikein mukavan viikonlopun.

Ja tietenkin vielä kuvat. Ei ole edelleenkään kuvankäsittelyohjelmaa koneella, joten ainoa mitä voi tehdä on pienentää kuvakokoa (kunpa voisi edes rajata). Toivottavasti näitä ei tule tähän liikaa.

NorObCh3.jpg
N TVA, 19.10.2008, Tromssa :)

NorObCh2.jpg
Niin on muikeat ilmeet tytöillä ;)

kettu.jpg
Maisemakuvia ehti ottaa vain auton ikkunasta. Kettu repolainen pongattiin :)

saana.jpg
Kilpisjärven majapaikassa kivat näkymät - Saana.

mnorja1.jpg
Höh ihmiset! Älkää höpöttäkö, vaan antakaa minulle ruokaa! :)

kilpis.jpg
Siellä oli jo vähän talvi.

lampo.jpg
Oli siellä!

norja2.jpg
Kapeat ja mutkaiset tiet.

norja3.jpg
Lisää autonikkunakuvia.

norja1.jpg
On siellä vähän mäkisempää kuin meillä.

tromso.jpg
Tämän verran ehdittiin nähdä Tromssan kaupunkia :)