Treeni 1. Tänään tapahtui pidossa kaksi uutta asiaa yhtä aikaa. En tiedä otinko liian suuren harppauksen, onneksi ei suurempia ongelmia. Eli (1) seison itse ja (2) tuen pitämistä vain Jetan alaleuasta. Laiton varmuuden vuoksi Jetan hihnaan. Avasin Jetan suun ja laiton kapulan suuhun. Ensin Jetta ei osannut ottaa tarpeeksi napakasti kapulasta kiinni, koska on tietenkin tottunut, että minä kannattelen osan kapulan painosta, kun olen pitänyt sen ylä- ja alaleukaa kiinni. Ensimmäisen pidon aikana pullautti kapulan suusta ulos ja muutenkin liikutteli leukoja, sanoin sille rauhallisesti "ei", ja kun pito rauhouttui hyväksi kehuin koko ajan. Otin vielä 3 toistoa, eivät kovin pitkiä kestoltaan ja ne menivät oikein hyvin ja rauhallisesti. Yksi ongelma tuli. Nimittäin kun sanon "irti" Jetta pomppaa samalla seisomaan. Miten saan tämän oikein estettyä? Kun istuin se oli helppoa, kun Jetta oli minun jalkojen välissä, mutta nyt en saa sitä pysymään istumassa luovuksen jälkeen. Mitä ilmeisemmin en voi nyt puuttua siihen muuten kuin laittamalla Jetan heti uudestaan istumaan irroittamisen jälkeen. Pidosta ja edessäistumisesta juustopalkkaa ja lopuksi palkaksi aamuruoka.

Treeni 2. Päiväruoka meni ampumisessa, joten pitotreeni jäi iltaruualle. Meillähän on tapana ampua Jetalle aina lauantaisin, tämä siksi, ettei asia pääse unohtumaan, mutta nyt on mennyt ainakin kaksi viikkonloppua, ettei ole reissujen ja muiden takia voitu ampua. No tänään käytiin ja hyvinhän se meni. Otettiin vähän kauempaa (20 m), koska ajattelin, että pakkasessa ääni varmaan kuuluu tosi selvästi, mutta kävinkin niin, että lumi vaimensi äänen lähes kuulumattomiin. Ei siis ongelmaa :)

Mutta se pitotreeni. Kun Jetta näki, että laitan ruokaa, alkoi vonkua, enkä meinannut saada sitä millään hiljaiseksi. Ei viitsinyt vonkuvan koiran kanssa tehdä töitä, joten istuin, odotin ja kielsin. Lopulta hiljeni, niin että päästiin töihin. Kun laitoin kapulan suuhun, vinkaisi vielä kerran, mutta ääntely jäi onneksi siihen. Nyt minä seison ja Jetta istuu edessäni. Tuen kapulan pitoa Jetan leuan alta, mutta en muuten. Ensin Jetta yritti heittää kapulan takahampaisiin, jolloin korjasin kapulan uudestaan oikeaan paikkaan. Kehumista, "irti" ja nami. Ja Jetta pomppaa seisomaan. Toinen pitokerta meni rauhallisesti ja hyvin. Sanoin "irti" ja annoin namin ylhäälätä päin, jolloin Jetta pomppasi istualtaan taaksepäin, mutta ei noussut kuitenkaan seisomaan. Seuraava toisto meni kutakuinkin samaa rataa. Viimeinen toisto olikin taas hieman ongelmallinen. Jetan pää ei meinannut pysyä millään pystyssä ja oli muutenkin vähän levotonta. Kielsin rauhallisesti venkoilusta. Venkoilu loppui, mutta pää ei edelleenkään meinannut pysyä kapulan kanssa tasapainossa... Autoin vähän pitämällä leuan alta ja kun saatiin kutakuinkin hyvä pitäminen aikaiseksi, "irti", makkaranpala ja iltaruoka. Lisäksi taas myös pelkkää eteentuloa ennen pitämisharjoitusta. Kunpa saisi sen nyt istumaan myös irroittamisen jälkeen. Mietin, onko kapula liian painava näin aluksi (650 g) ja sen vuoksi Jetan on vaikea pitää sitä tasapainossa. Jos ongelma ei tunnu helpottavan, vaihdan keveämpään kapulaan.

Jetta jäljestämässä Muonion treenileirillä.

mv_jejalki.jpg
Kuva © Maija Vinnikka