Nyt siitä tuli totta!

Matkustimme Norjan Lofooteille 5.-11.8.2013! Olin haaveillut Pohjois-Norjan - etenkin Lofoottien - matkasta jo pitkään ja tänä kesänä vihdoin saimme tehtyä reissun sinne. Matka oli kyllä jokaisen päivän arvoinen!

Lähdimme matkaan Samin työnantajan asuntovaunulla. Ensin Sami suhtautui ajatukseen vähän nihkeästi, olihan se viettänyt kopissa useita pitkiä työreissuja mettän keskellä. Tulisiko reissulla liikaa työasiat mieleen... Mutta ei sentään, kyllä reissussa työasiat unohtuivat. Asuntovaunu oli meille ainoa mahdollisuus viettää Norjassa pitempi aika kuin pari yötä. Hotellit ovat tosi kalliita, eivätkä välttämättä huoli koiria asiakkaiksi. Ulkona syöminen on myös sen verran hintavaa, että pidemmän reissun edellytys on hyvän reissuevästyksen haaliminen mukaan kotimaasta. Positiivinen yllätys oli se, että asuntovaunussa toimi hyvin sekä jääkaappi että lämmitys, vastoin ennakko-odotuksia! Se lisäsi matkantekomukavuutta huomattavasti!

Ei muuta kuin tankki täyteen, toppavaatteet kyytiin, ruokaa riittävästi ja karavaanin nokka kohti pohjoista! :)

Yllätys nro 1: Meillä oli todella upeat lomasäät! Olin varautunut tuuleen ja tuppuraan, mutta ihan turhaan. Yhtenä päivänä ja parina yönä satoi ja yhtenä päivänä tuuli tosi kovasti, mutta muuten meillä oli upeat lomasäät! Lämpöä 10-20 asteen välillä, vain kohtalaista tuulta ja sadettakin vähän. Iloinen yllätys!

Yllätys nro 2: Oli päässyt unohtumaan... Opastus on Norjassa joka paikassa surkeaa! On varustauduttava seikkailumielellä, että pääsee perille haluamaansa paikkaan.... jos pääsee ;)

Yllätys nro 3: Lähes kaikki norjalaiset talot ja rakennukset näyttävät ulospäin surkeilta mörskiltä! Sisältä ne kuitenkin ovat yleensä varsin viihtyisiä ja kodikkaita, ihan toisin kuin ulkonäöstä (ja vaikkapa pihoista) voisi päätellä :) Suurin osa lasten leikkipaikoista oli myös aneemisia. Niissä oli muutama loppuunkulunut huonokuntoinen, välillä vaarallisen oloinenkin, vempain. Pitäisi myydä niille norjalaisille parit Lappsetit.

Yllätys nro 4: Lämpimästä suihkuvedestä pitää maksaa. Yleensä hinta oli 10 kruunua, ja sillä sai lämmintä (tai sitten ei-lämmintä) vettä jotain 4-6 minuutin väliltä. Vesi lähtee juoksemaan, kun rahan panee aukkoon. No sittenhän se juoksee hukkaan myös sillä välin kun levittää shampoota ja saipuaa. Mie, öhöm, taloudellisena (siis pihinä) ihmisenä hoksasin, että kastelen lavuaarissa ensin hiuksia sen verran, että shampoon saa levitettyä valmiiksi ja sitten vasta laitan rahan suihkuun. Näin selvisin yhdellä rahalla koko suihkusta ;))))

Yllätys nro 5: Vuori- ja merimaisemiin ei kyllästy ikinä! Ei ainakaan viikossa.

Yllätys nro 6: Norja on kallis maa. Yllätys niin, heh heh.

Kuvia oli niin hillitön määrä, että vaikka otin tähän mukaan niistä vain muutamia, ainoa keino muistella Lofoottien matkaamme oli tehdä erikseen postaus jokaisesta reissupäivästä :) Tämä reissu säilyy varmasti mielessäni melko pitkään ;)

Tämän reissun kohokohtia minulle olivat: issikkaratsastus (tavallaan ;), retki vuorelle Brustranda Campingiltä sekä idylinen Henningsværin kalastajakylä. Väheksymättä tietenkään mitään muutakaan reissulla koettua, erityisesti vuorten ja meren tekemää vaikutusta :) Pyry muistaa simpukat, hiekkalaatikon, puput, minigolfin, polkuauton, lätynpaiston ja kaivurin (sen joka vei 10 kruunua, mutta ei toiminut, sen se muistaa erityisesti mainita ;)

Ja sitten mielikuvamatka Lofooteille voi alkaa! :)

IMG_0302%20%28Kopio%29-normal.jpg

 

IMG_0573%20%28Kopio%29-normal.jpg