Sunnuntaina 24.5. osallistuin Lapin kennelpiirin koulutukseen: Tokon uusi aikakausi. Koulutuksessa käytiin läpi 1.8.2015 voimaan astuvia uusia toko-sääntöjä. Säännöt käytiin luokittain läpi sitä silmälläpitäen, mikä muuttuu erilaiseksi. Lopuksi tehtiin käytännönharjoituksia ja demonstroitiin uusia liikkeitä. Kouluttajan oli tokotuomari Heli Kelhälä.

Yleistä:

Paikallaolo: harjoittelutauko 3 kk, jos menee paikallaolossa toisen koiran luo (suomeksi sanottuna siis kilpailukielto). Kirjataan arvostelulomakkeelle ja kilpailukirjaan. Jos koirakko uusii, kilpailukielto 6 kuukautta. (Muistettava reeneissä järjestää tarpeeksi vaativia häiriötilanteita, että koirat varmoja paikkamakuussa.)

Keltaisen kortin näyttämisestä menee -10 pistettä.

Luoksepäästävyys tarkastetaan kaikilta kehtään tultaessa, mutta liikkeenä se poistuu alosta. Voidaan järjestää myös erillisenä "tapahtumana" ennen kehääntuloa, ettei ohjaajien ja koirien tarvitse stressata sisääntuloa.

Kaikissa luokissa "Oletko valmis" poistuu ja tulee tilalle "liike alkaa".

Ohjaaja ei saa osoittaa koiralle suorituspaikkaa eikä liikkeiden välissä. Koiraan ei saa koskea enää sen jälkeen, kun se on tullut perusasentoon.

Voittajaluokasta eteenpäin hihna jätetään kehän ulkopuolelle, ei saa olla enää edes taskussa. Alo-avo taskuun näkymättömiin, ei enää olalle.

Liikkeiden välissä koiran on oltava kokoa ajan ohjaajan vasemmalla puolella tai vähintäänkin hallinnassa. Ei saa jättää kauemmas paikallaoloon ja kutsua lennosta mukaan (virittelyä).

Ohjaajan on liikuttava kehässä luonnollisesti ja suoraviivaisesti. Pään ja hartioiden kääntäminen sekä jaloilla viestittäminen on kielletty (kävele siinä sitten luonnollisesti? ;) Luonteva liikkuminen ehkä ensisjiainen.

Oikea/vasen katsotaan aina ohjaasta katsottuna (paitsi tuomarista päin, kun laitetaan paikkamakuuriviin vasemmalta oikealle pienimmästä isompaan numeroon).

Liiallinen kiittäminen + temput ja vastaavat kehässä = keltainen kortti & -10 evl, muissa alentaa kokonaisvaikutusta.

Jos suullinen/käsimerkki sallittu, ilmoita tuomarille (liikkuri ei tarvitse sitä tietoa, vaikka usein välittäjänä toimiikin).

Käsimerkki ei ole enää missään tilanteessa sallittu silloin kun koira on vieressä perusasennossa (vrt. ennen voittaja ruutu). Kun koira ei ole vieressä, käsimerkki on sallittu (esim. ohjauskäsky ruudussa parempaan paikkaan).

Koiran nimen saa liittää luoksetulon kaikissa osuuksissa käskyyn (ennen vain eka pätkällä).

Jos noutoesineen huonon heiton takia ohjaaja uusii heiton = -2 pistettä (ei pakko uusia). Tuomari voi myös määrätä heiton uusittavaksi. Jos toinenkin heitto epäonnistuu, liike hylätään (kapulanheittoreeniä ohjaajille).

Koira ei saa tarttua noutoesineeseen ennen noutoa, avo/voi = pistevähennys, max 5, evl = hylkäys.

Jos liikkeen päättävä perusasento jää tekemättä, korkein mahdollinen arvosana on 7 (alossa ei ehkä ihan niin tiukkaa).

Koiran ohjaaminen / pitäminen pannasta - arvosana alennetaan, evl = keltainen kortti = miinus 10 p.

Tarpeiden teko: alo - liikkeen aikana hylkää liikkeen, kokonaisvaikutus 5. Avo - hylkää liikkeen, kokonaisvaikutus 0. Voi/evl hylkää liikkeen kaikissa olosuhteissa.

Käskyn ennakointiin lasketaan myös nykiminen ja seisomaannousu.

Avo - liikkeenohjaajan käskystä ennakointi, saa kutsua yhden kerran, liike = 6. Voi/evl kutsumahdollisuutta ei ole. Voi/evl kehästä poistuminen hylkää suorituksen. Alossa saa kutsua 2 kertaa, mutta huomattava pistealennus. Voi/evl ohjaajan luota poistuminen (muttei kehästä poistuminen): 1 kerran saa kutsua ja voi = kokonaisvaikutuksen alennus ja evl = keltainen kortti ja -10 pistettä. Alaluokissa saa kutsua 2 kertaa.

Luokittain muutoksia:

ALO

luoksepäästävyys jää pois, kehääntulotarkastu jää jälelle.

Paikkamakuu 1 min. Väli 4 metriä, yksitellen maahan ja ylös. Määrä 3-5 koiraa, kerroin 4.

Seuruu - hihnaseuruu jää pois. Pitempi seuruu, koska ei enää kahta kertaa. Hidas ja juoksu sisältyy (ilman käännöksiä).

Maahanmeno ja luoksetulo kuten ennenkin, mutta luoksetulossa, jos tulee vasta toisella käskyllä max 7 p.

Uusi liike: noutoesineen pito. Asennolla ennen alkua ei ole väliä. Voi vaikka käskeä koiran istumaan ja mennä itse sen eteen/viereen. Noutoesine saa olla oma tai järjestäjän. Puinen. Pitoaika 5 sekuntia (joka muuten on huiman pitkä!!! Eihän niin pitkää pitoaikaa tarvitse edes evl:ssä!) Jos koira ei pidä 5 sekuntia = 0. "Liike alkaa", liikkuri antaa kapulan, ohjaajan käsky + kädet luonnollisesti sivulla.

Kauko-ohjaus, rajalinja merkitään 2 törpöllä (ei enää viiva maahan). 2 metrin etäisyys. Istu-maahan-istu. Keskusteltiin, mistä 2 metriä mitataan, törpöistäkö? Silloin on aika paljon eri, ohjaako tanskandoggia vai cihuahuaa... Liikkuri (kaikki luokat) koiran takana selin. Eka lisäkäsky -2, seuraavat -1.

Hyppy, kutsuhyppynä, max. korkeus 50 cm. Avoin hyppyteline. Molemmin puolin hyppyä 2-4 m rajalinjat, joihin ohajaajan tultava.

Kokonaisvaikutus, kerroin 2.

AVO uudet max pisteet 320

Paikkaistuminen 1 minuutti, paluu koiran taakse 3 metriä, liikkuri merkkaa paikan. Paikkamakuu poistuu.

AVO seuruu: juoksuseuruussa käännöksiä oikealle. Askeleet 2-3 eteen/taakse. Huom. luokittain pitenenvä kaavio. Avonkin oltava pitempi, kun alo on (sen vuoksi, että hihnaseuruu poistuu).

Istuminen tai maahanmeno liikkeestä, kartio johon ohjaaja itsenäisesti pysähtyy. (Liikkurille lisää törppöjenkuskausta.)

Paluu koiran ohi aina koiran vasemmalta puolelta. Toista käskyä ei saa enää antaa, nollaa liikkeen.

Luoksetulo -  koira jätetään maahan, ei enää stoppia.

Seisominen = kuten istu/maahan.

Merkin kiertäminen, kartio 15-40 cm korkea. Matka 10 metriä. Yksi käsky.

Kaket, kuten ennenkin, mutta kesto 3 sekuntia. Rajalinja merkataan törpoillä.

Nouto - ei muutoksia.

Hyppy, kuten ALO, mutta umpieste, max 50 cm.

AVO ruutu, 15 metriä. Etukäteen ilmoitettava, seisooko koira vai meneekö suoraan maahan. Jos istuu tai menee maahan ruudun ulkopuolelle = 0.

Kokonaisvaikutus kerroin 2.

VOI

Paikkamakuu - 3-6 koiraa, aika 2 minuuttia, maahan yksitellen vasemmalta oikealle, ohjaajat näkösuojassa, liikkuri häiriköi, paluu ½ metriä koiran vasemmalta puolen koiren taakse  3 metriä.

Seuruu - käännökset juoksu/hidas, 2-3 askelta eteen/taakse, ei sivuaskelia, ei paikallakäännöksiä. Seuraten peruuttaminen 5-8 metriä. ALkaa perusasennosta, ei pääty perusasentoon (pakitus), rintamasuunta säilyy samana.

Mini-zeta - 2 kpl zeta-asentoja, järjestäjä voi merkata esim. ämpärillä "seiso", "maahan", ohjaajan ei ole pakko muistaa asentoja. Ohjaajan muistettava jättää tarpeeksi väliä, ettei kävele kulmissa merkkien päälle. Noin ½ metriä koirasta törppöihin.

Luoksetulossa yksi pysäytys "seis".

Ruutu, ei käsimerkkiä, kun koira sivulla. Matka 23 metriä. "Kohti oikeaa kartiota mars, kohti vasenta kartiota mars, koti lähtöpaikkaa mars" Aina sama kuvio. Ilmoitettava käskeekö ensin seisomaan.

Voi ohjattu. Vain reunimmaiset kapulat on, ei merkkiä, vaan lätkä merkin paikalla. Ohjaaja seurauttaa koiran lätkän ohi, LO käskee kääntymään merkille, ohjaaja käskee itsenäisesti koiran seis ja palaa lähteyspaikkaan. Lätkän ja lähetyspaikan väli on 5 metriä.

Tunnari entisellään. Kapula otetaan ennen ohjaajan käännöstä.

Voi - hyppymetallinouto. Etäisyys 2-4 metriä, korkeus max 70 cm.

Kake - asennonvaihto 3 sekuntia.

Kokonaisvaikutus kerron 2.

EVL

Paikallaolot. 2 eri liikettä, koirien väli 4 metriä. Piilosta ohjaajat kehään ja 10 metrin päähän koirista. Ohjaaja saa yhdellä käskyllä ohjata koiraa (kauko-ohjaus) koiran oikeaan asentoon. Liikkuri ohjeistaa. Liike 1 päättyy ja liike 2 alkaa. LO koiran taakse ja yksitellen käsky (nyökkäys). - Maahan, käsimerkki sallittu, yksi kerrallaan. LO on koirien takana 4-5 metriä. LO palaa koirien taakse vasempaan reunaan. Siirtyy seuraavan ohjattavan luo vasta kun edellinen on valmis -> luoksetulo yksi kerrallaan. Maahanmeno kuuluu maahanmenoliikkeeseen. Jos istumisessa on siirtynyt eteenpäin, molemmat liikkeet hylätään.

Seuruu. Uutena 5-10 metrin peruutus, joka voi sisältää yksi käännös oikeaan/vasempaan. 1 askel poistunut, tilalla 2-3 askelta.

Zeta ei ole muuttunut, eikä luoksetulo, paitsi että nimen käyttö sallittu kaikissa LT osuuksissa.

Ruutu - merkki poistuu. Keskipiste voidaan merkitä (esim. naulausalusta). Ympyrä merkitään selkeästi (kaapeli, letku, kalkki, teippi, liitu) vähintään 8 kohdasta. Seisahtumisesta/maahanmenosta ilmoitettava. Käännös n. 2 metriä ennen koiraa.

Ohjattu ei muutoksia.

Merkin kierto ja ohjattu also known as sirkustemppu :D Tuomari päättää kumpi kapula viedään ensin ja kaikille sama järjestys riippumatta noudettavasta puolesta. Liikkeenohjaaja palaa ohjaajan linjalle. Koira kiertää merkin. 2 metriä merkin jälkeen asento (s/i/m/)+käsimerkki. Sitten liikkuri ilmoittaa kumpi kapula noudetaan. Ja noudettavan puolen hyppy hypätään. Hylätään jos koira tulee kapulalinjan ohi ohjaajan puolelle ottamatta kapulaa. Asento on kaikille sama, hyppy/noutopuoli jokaiselle oma. Koiraan ei saa koskea aloituspaikalla. Esteiden väli (josta koira juoksee merkinkiertoon) on 5 metriä.

Tunnari. 5-7 vierasta kapulaa + oma. Sallittuja kapulanasettelukuvioita on tullut lisää. Oma ei saa olla reunimmainen. Kaikille sama kuvio, mutta oman paikka voi vaihtua. Omat kapulat suositus merkata edellisenä päivänä etukäteen.

Kake - ei muutoksia.