Jetta pääsi pariin kertaan tokoilemaan penturyhmässä. Ensin olimme Oilin ja Marin ohjauksessa. Molemmilta tuli oikein hyviä vinkkejä. Reeni kuvattiin videolle, joten pitäisi kerrata se ja katsoa, niin muistuisi mieleen, mitä siellä puhuttiin. Jetta otti perusasentoja (lysähtää helposti lonkalleen, varottava, ettei palkkaa silloin!). Namiseuruuta otettiin myös, ja kuten tunnettua, siinä käden paikka on tärkeä. Tällä kertaa kättä piti siirtaa ylöspäin ja eteenpäin, seuraavalla kertaa käden paikka voikin olla jo jotakin muuta ;) Merkin onglemana on ollut, että Jetta kaataa merkin mennessään. Auttoi, kun otettiin painavampi merkki ja pallo kauemmas merkistä. Voisi myös harkita, opettaisiko kiertämään merkin, jos kaataminen on ongelma.

Tunnarinpiilotusleikkiä otettiin, löysi hyvin piilotetun kapulan, mutta ehkä kannattaisi palkata tunnarista namilla, ei lelulla, että olisi rauhallisempi mieliala. Nouto metallikapulalla meni ok, ei halua vaihtaa sitä heti leluun, mutta tämä varmaan korjaantuu ajan myötä, eikä haittaa ollenkaan tässä vaiheessa. Ja tavallisissa noudoissa tietenkin lelupalkka on ok! Kakeissa Jetta helposti nousee vinoon ylös. Tässä auttaa oman sijoittumispaikan muuttelu. Kun Jetta oli poikittain minun edessä, eikä nenät vastakkain kuten yleensä, nousi hyvin suoraan ylös, ja poikittaminen jäi pois. Luoksetulo otettiin niin kuin tähän asti olen sitä reenannut, eli hetsasin lelulla juoksin pois, hiljenin ja kutsuin. Jetta hinkui ja vinkui hulluna perään, joten tässä muutettiin vähän taktiikkaa. Eli poistun rauhallisesti Jetan luota ilman hetsaamista ja kutsun vasta sitten, kun Jetta on hiljaa (avustaja, joka pitää koiraa, vaikka antaa merkin, kun voi kutsua). Näin luoksetulo meni hyvin ja tuli kovaa, vaikka en hetsannutkaan hulluna alussa :) Sitten tietenkin kunnon vetoleikit, kun Jetta oli lähes saavuttanut minut. Jetta kävi ylpeänä esittelemässä oranssia vetoleluaan koko yleisölle. Se osaa kyllä olla hauska pentu ;)

Osallistuimme vielä yhteen Riitan ja Pekan pitämään pentu-tokoon, jossa puhuttiin erityisesti viretiloista. Viretilojen hallittu säätely pitäisi opettaa pennun ollessa tässä vaiheessa, sillä myöhemmin se voi olla vaikeaa. Kun opetetaan hallittu viretilan nosto, koira ei saa nostaa sitä itse. No meidän osalta täytyy nyt sanoa se, että Jetalla ei tunnu olevan mitään vaikeuksia koskaan nostaa virettään (mitenkähän se sitten hallitusti edes onnistuu?), sen sijaan se rauhoittuminen on välillä ongelmallista. Pitäisi nyt erikseen sisällä opettaa oma rauhoittumissana (miksi ihmeessä en ole sitä jo tehnyt?!) ja kun toimii sisällä hyvin, yrittää siirtää se vähitellen ulos. Täytyy käydä paljon katsomassa treenejä niin, ettei itse tehdä mitään. Kun otin Jetan siihen pentutreenien reunalle, se alkoi vinkua ja riehua, kun näki vauhtiliikkeitä ja palkkaamisia, eikä edes kunnollinen ravistelu ja kieltäminen saanut sitä rauhoittumaan. Vein sitten Jetan pois siitä ja päätin, että rauhoittuminen on opetettava erikseen ja kiinnitettävä siihen nyt erityistä huomiota.

On otettava käyttöön erilaiset virttelysanat, jotka ohjaavat koiran vireystiloja jatkossa. Muista myös treenien selvä aloitus ja lopetus. Ennen tunnariin lähetystä anna vaikka nami, rauhoita pentu, virityssana ja sitten vasta päästetään koira noutamaan. Imutusseuraamiseen oma virittelysana, ja "viettiseuraamiseen" oma virittelysana ja eri käskykin. Imutusseuraamisessa muista myös selvä lopetus, ettei tehtävä jää roikkumaan ilmaan. Viettiseuraamisharjoituksia erillisenä imutus/tekniikkaseuraamisesta, eli pentu napataan vauhdista mukaan, saa hypätä leluun kiinni ja pomppia, mutta tosiaan eri virittelysana ja käsky. Imutusseuruuta voidaan tehdä yhtä aikaa muiden seuruuharjoitusten kanssa. Namikäden häivyttämistä voidaan tehdä niin, että nostetaan käsi reilusti ylös ja sillä hetkellä kun koiran kaikki neljä tassua on maassa -> palkka. Ei palkkaa silloin kuin koira pomppaa. Häivytysharjoituksia voi tehdä, vaikka jatkaakin imuttamisharjoituksia. Takapään käyttöä auttaa myös ympäripyöriminen vasemmalle (mutta älä ota liikaa, että osaa kääntyä myös oikealle :), naksu auttaa palkkaamishetken nappaamisessa.

Jetan ohjelmaan pitäisi ottaa nyt ruutu ja jättää merkki tauolle. Norjalaiset opettivat ruutua niin, että ohjaaja meni ruutuun, näytti koiralle jokaisen kulmamerkin ja hoki ruutu-sanaa. Innosti koiraa taputtelemalla käsiään ruudussa ja takarajalla. Sitten ohjaaja palasi rauhallisesti koiran luo ja lähetti ruutuun. Palkka koiralle heti kun on ruudussa ja mielellään ohjaaja leikkimään ruutuun. Lelun käyttöä ruudussa ei suositeltu, koska koira oppii pian katsomaan onko lelu ruudussa vai ei. Minun täytyisi nyt päättää, millä systeemillä alan ruutua opettaa. Tekisi mieli opettaa kosketusalustan kanssa, mutta kun ensin pitäisi opettaa Jetalle se kosketusalusta...

Leirillä oli kyllä muutenkin tosi kivaa! Saimme tavata pentuesisaruksia, jotka Jettaan verrattuna vaikuttivat melkoisen sivistyneiltä ja seesteisiltä. Jetta on sellainen iloinen humputtelija ja sisarukset olivat enemmän työorientoituneita ;) Varsinkin 3 viikkoa nuorempi pentuesatsi vaikutti tosi vakavamieliseltä (positiivisessa mielessä sanottuna ;) ja työorientoituneelta. Jetta vaan touhottelee ja säntäilee, mutta kyllä mekin tästä vielä ehditään orientoitua työhommiin :)

Erityisen paljon Jetta tuntui ihastuvan Mervi-pentuun, jonka kanssa oli niiiiin mukava riehua ja leikkiä. Käytiin yhteisillä uimareissuilla, pienillä lenkeillä ja leikkihetket tuntuivat Jetan mielestä olevan ylivoimaisen ihania ;) Kiitämme Merviä omistajineen sekä muita pitkästä aikaa tapaamiamme T-tuttuja tosi kivasta ja onnistuneesta leiristä. Toivottavasti nähdään pian uudestaan! Heh, jospa sitä vaikka alkaisi katsella työpaikkaa sieltä entisten opiskelupaikkojen maisemista ;)