Päästiin Jetan kanssa Pipa Pärssisen koulutukseen tänään Rovaniemelle. Ei voi muuta sanoa kuin että tällaisesta herkusta pitäisi päästä nauttimaan PALJON useammin. Varmasti joskus edistyisikin johonkin.

Jetan ongelma nro 1, tunnari. Kerroin yhden kapulan piilotuksen ja kasamenetelmän epäonnistumisen (oman koulutusvirheen vuoksi). Metodin vaihto ja tunnarin vaiheet uudella systeemilla. Ongelmat (harhailu, paikaltapoistuminen, jähmettyminen, kapuloille jämähtäminen, väärien nostelu ja tuonti, kapulan tiputtaminen matkalle jne. kyllähän nämä Jetan ongelmat ovat varmasti jo tutuksi tulleet).

Tuomio: liiallinen paineistuminen.

Korjausehdotuksia:
- rauhallisessa, rennossa mielentilassa oleskelua kapuloiden läheisyydessä ilman mitään käskyä
- päästäminen vapaasti kapuloille katselemaan, ilman käskyä
- muutama nami voi olla kapuloiden välissä
- aluksi voi käyttää apuhajua omassa kapulassa, mutta ei liian kauaa
- nykyinen virittely jätettävä pois (koska se saa koiran jo ihan paineeseen)
- rentoutetaan kaploiden läheisyydessä (oleilu, silittely lötköksi, namien syönti)
- koira pitää saada rauhalliseksi kapuloiden luona, ei paljon auta, jos koira on ohjaajan vieressä rauhallinen, mutta kerää kiepit mennessään kapuoloille ja hästää siellä.
- odotellaan mitä tekee, jos ei mitään, voi käyttää muutamaa apunamia kapuloiden seassa
- ei liian iloista palkka! Jos tuo oikean, todetaan, että olipa HIENO ja sitten namia (olen palkannut liian riemukkaasti, mikä voi luoda kiirettä ja aiheuttaa väärän nappaamista -> kiire ilahduttamaan ohjaajaa)
- jos tuo väärän, peli poikki ja uusi yritys seuraavana päivänä (tai ei ainakaan heti perään), kisoissakaan ei ole toista mahdollisuutta
- väärän tuomisesta ei ehkä kannata kieltää, koska se vain lisää paineistumista
- voi laittaa kapulat eri tilaan tai kulman taakse, ettei ota minusta paineita, mutta tarvii avustajan, joka vahtii, ettei koira hölmöile kapuloilla
- aloitus (tietenkin) kotona, rauhallisessa paikassa (hah hah, mistähän sekin löytyisi?!!)

Onglma nro 2. Häiriöt, etenkin taputukset.

Korjausehdotuksia:

- Siedätys: ensin taputan itse ja syötän namia. Sillä tasolla, että reagoi, mutta ei pimahda. Neutraalissa tilassa, eli ei sellaisessa, joka saa sen muutenkin kiihtymään (halli)
- kun sietää oman taputuksen, sitten avustaja taputtaa ja mie syötän namia (volyymi voimistuu pikkuhiljaa)
- makkararuutua ja ääniä
- nauhoita taputuksia tv:stä ja soita aina kovenevalla volyymillä
- paukku-cd:stä voisi olla apua

Muita huomioita:

Kaken vino asento + peruutus. Vinoutta aiheuttaa yleensä palkan suunta. Palkka vaihtelevasta suunnasta, myös etupalkkaa. Liialliseen pakitukseen voi auttaa lauta tms. este (jota vaihdeltava ja pienennettävä, ettei totu), takajalkojen edessä tai etujalkojen takana. Laudan tarkoitus ei ole, että koira itse oivaltaisi jotain, vaan vain helpottaa, kun tekee jumppaa, eli hinkkaa liikettä koiran lihasmuistiin

Merkki (en ole vielä opettanut) - voisi toimia kosketusalustalla. Vaihdellen nami/lelupalkalla. Sama systeemi kuin ruudussa, eli lätkä takana aina, paitsi välillä testataan ilman. Voi myös käyttää palloa takana, jos ei aiheuta aijausta. Lisäksi sellainen jännä oma huomio, että nyt kun olen opettanut ohjatun suuntia kuppien avulla, merkki kuppien välissä, Jetta on jännästi alkanut vähän hakeutua merkille, vaikka sitä ei ole varsinaisesti opetettu. Olen vain vienyt namin kanssa sen aina merkille.

Kaavamaisuus. Lisäksi valittelin, että hetken jaksan treenata vaihtelevasti hienojen ideoiden mukaan, mitä koulutuksesta saa ja kun katson itseäni taas kuukauden päästä, huomaan, että olen taas kangistunut samoihin kaavoihin :( Voi tehdä itselle sääntöjä: vain yksi kokonainen liike per treeni, kerran viikossa palkkaamattomuustreeni (esim. 3 liikettä putkeen) jne. Lisäksi oli joku juttu, että laitetaan juttuja paperilapuille, viedään laput kentälle ja tehdään lappujen mukaan, vai miten se oli, tätä en oikein enää muista....

Viritys. Ongelma, etten vieläkään ole löytänyt sopivia kehä/kisarutiineja. (Yli)vilkkaalle koiralle voisi sopia: kunnon fyysinen purku aluksi (pyörälenkki, leluleikkiä), jonka jälkeen jokin aivotyö (jälki, esine-etsintä, lelun etsintä), rauhoitetaan koiraa sopivaan mielentilaan. Tarkoitus ei kuitenkaan uuvuttaa loppuun! Käydään kisapaikalla ennen omaa vuoroa, mutta pyritään ajoittamaan siten, ettei ole menossa mitään ylikiihdytävää, kuten nyt vaikka sitä palkintojenjakoa (aplodit).

Yleisiä huomioita muista koulutettavista:

Ääntely - heti peli poikki jos vingahtaa, ei anneta vinkua ja haahuilla liikkeiden välissäkään. Periaate: ohjaajan kanssa ollessa ei vinguta! Välillä, kun ei keskity koiraan 100 %:sti, viedään koira pois. Hiljentymisestä kehu, nami ja työn jatkuminen. Voi nostattaa vähän tarkoituksella ja kieltää kun ääntelee + leikki seis. Kun hiljenee leikki jatkuu. 

Kaksi kuppia (luoksetulon pysäytys). Tämä oli mulle uutta! Kuin törpön kierto, mutta ruokakupilla. Juoksemista kahden kupin välillä. Tarvii avustajan. Koiraa pystyy juoksuttamaan useamman pätkän, vuorotellen kummallekin kupille. Kuppi ohjaajan selän takana (ettei jompikumpi puoli vahvistu, tai vinoudu). Kun juoksee hyvin kuppien väliä (nami tietty joka kerta kun kupille), voi ottaa mukaan pysähdyksen + vapautus takana olevalla kupille. Ja taas suoria. Myös kiertoihin voi ottaa avuksi kaksi törppöä, saa lisää vauhtia kun voi lähettää suoraan päinvastaiseen suuntaan uuteen kiertoon (itse törppöjen välissä). Luoksetulon pysäytyksessä voi ottaa myös peruutuksesta pysähdyksiä, saa rikottua kaavaa. Voi innostaa koiraa namilla ja sitten pysäyttää ja heittää namin.

Takapään käyttöä.
- Opeta pakki. Ohjaa namilla koiran rintaa kohti. Tai ota koira jalkojen väliin, naamat samaan suuntaan ja liiku siinä eteen ja taaksepäin (helppo siirtää sivulle)
  - laita 4 törppöä sumppuun ja kierrätä niiden ympäri, koiran pää alhalla, palkka ulkokautta
- pyöreä esine (vati), jonka päälle koiran etutassut ja kiertää vatia ympäri, saa otettua siitä myös sivulle
- vasmmalle kääntyminen törpön tai kulman avulla, ohjaa koiran liikettä

Noutoon vaihtelua.
- koira saa kannella kapulaa, nosto + ohjaajaa kohti tulo, istuminen + liikkeen jatkuminen. Kapula suussa portaita. Yhdistetään kapula kaikkeen kivaa ja erilaiseen, esim. vatin kiertely kapula suussa. Kapula suussa agility-putkea. Kapulan piilottaminen. Erikoiset asiat kapula suussa + monipuolista treeniä.
 

Paikkamakuu/asennot.
- jos maahanmenossa (tms. asennossa) käytetään leluinnostusta apuna, muista aina piilottaa lelu hetkeksi ennen käskyä ja palkka heti kun koira on tehnyt asennon
- kaikissa asennoissa täytyy muistaa harjoitella myös asennossa pysymistä (esim. seisominen)
- lonkka ->  huomioi alkuperusasennossa lonkallemenon aiheuttama vinous, voi korjata hieman (siihen asti että saa opettua suoran). Voi auttaa nami lonkan vieressä (koira ei halua mennä namin päälle). 
- asento tärkeä! etu- ja takajalat mieluiten leveään asentoon, siten pysyy paremmin "pystyssä", jos tassut oikein kapealla, on kuin makaisi kapealla nuoralla, raskas pysyä pystyssä. Asento voi olla niin huono, että koiran on hankala pysyä siinä.

Mitäs muuta? Olihan siellä vaikka mitä, kun nyt muistaisi kaiken ja saisi selvän omista hatarista muistiinpanoistaan :) Mutta se täytyy sanoa, että hyödyllinen ja mukava koulutus. Ja hyvässä seurassa ja kerrankin jossain ilman lasta! (Jee! :) Pitäisi kyllä jossain vaiheessa saada aikaiseksi hankkia Pelloonkin kouluttamaan Pipa tai joku muu hyvä toko-kouluttaja!