Mahtavaa! Pääsin kahden vuoden tauon jälkeen taas Tendingin kesäleirille! Neljä (tai oikeastaan kolme) päivää tokoa aamusta iltaan! :)

Matka Pellosta Punkalaitumelle kesti 11 tuntia kahdella pissapysähdyksellä, mutta kyllä kannatti! Ja ah, lapsivapaa reissu! :)

Kirjoittelen tähän sekalaisia huomioita leiriltä sekä yritän muistella Jetan treenit ja saamamme treenivinkit.
 

Yleisenä huomiona voisin todeta, että verrattuna siihen, mitä viimeksi olen treenannut "ihmisten ilmoilla", koirille tehtiin nyt paljon enemmän häiriötreeniä. Ihaillen katselin vierestä, millaisia häiriöitä koirat jo kestivät :) Meille pelkkä kontaktin pitäminen häiriössä on ylivoimaista (mutta lupaan, että siihen asiaan tulee muutos ;) Siis treenikaverit yrittivät keinolla millä hyvänsä saada koiraa menemään lankaan, tottelemaan muiden antamaa käskyä, ottamaan tarjotun lelun tai namin, mutta eivätpä menneet koirat helpolla ansaan ;) Tai vaikkapa yrittivät saada koiran seiso-käskyn jälkeen liikkumaan tönimällä koiraa, mutta koira sen kun liimautui tiukemmin maahan. Aika ihailtavaa kyllä. Saattaa joku liikkurista koituva häiriö tuntua melko vähäiseltä sen jälkeen, kun koira kestää tuollaista :)

Lisäksi monet tekivät temppurataa, jossa ohjaaja seisoi paikallaan ja koiran piti tehdä eri asioita eri järjestyksessä kuin tavallisesti, esim. kiertoja kapula suussa, merkiltä merkille menoja, kakeja ruudussa, hyppyä kaukana ja kapulan irroitusta, kapulan kanssa ruutuun/merkillejuoksua  yms. Eipä onnistuisi mieltä ainakaan vielä noin valovuoteen noin vaikeat tehtävät. 

Torstai 28.7.

Päivä kului ajaessa. Otin illalla jonkun pienen treenin samaan aikaan, kun muut treenasivat, että sain reenata vähän häiriötä, mutta en enää muista, mitä tein...

Perjantai 29.7.

Päivällä Ninan koulutuksessa.

Zeta
Pilko edelleen pieniksi, erikseen pysähtymistä, pysymistä, mukaanlähtöä.
Huomioi oma kävelyvauhti, nopeampi?
Pysäytä asentoon ja jätä lelu koiran eteen, koira tuijottaa sitä,
kiertele itse vaihtelevasti, ei aina saman kaavan mukaan.
Muista myös tehdä ohikävelyjä, ettei ala ennakoimaan mukaanlähtöjä.
Pakita itse ja ota siitä asentoja, ei tarvi kurkkia koiraa. Käytä avustajaa.
Tee yksi asento, josta kovasti kehua ja vapautus, mutta
lelu/namipalkka vasta toisen asennon jälkeen.

Kontakti
Jetta kesti jonkin verran jo maan taputusta ja pari käsin
taputustakin. Huomauta jos kääntelee päätä. Kehu ja
palkka, kun kontakti pysyy häiriöstä huolimatta. Sen on tehtävä töitä
jo silloin, kun on kontaktissa, vaikka tuntuukin, että ei tee mitään.

Paikkaistuminen
Hyvä, kävin piilossa, yksi namivälipalkka,
namiloppupalkka. Koirat rivissä.

Paikkamakuu
En käskeny omalla vuorolla, vaan odotin kaikkien käskyt. Hyvin omalla maahan. Makasi suht rauhallisesti. Sivulle nouseminen suht ok. Keinoja parmpaan: mene taakse, koira joutuu
pomppaamaan ylös. Juttele paluussa, koira herää.  

Treeni pe iltana päänurmella häiriössä.
Kontaktia, pari kertaa piti huomauttaa.
Seuraamista, oli hyvää!
Liikkeestä seisominen ja istuminen ja asennossa pysyminen.Yksi
seisominen maahanmenoksi.
Kaket, läheltä namilla.
Merkillelähetys, kävin taputtamassa, suht ok, katseli koiraa, jonka palkka juuri lensi vierestä. Lähempää uudestaan, se hyvä.
Kiertoja, mutta oli vaikea saada kiertämään, suora ja stoppi.
Hyppynouto. Muuten hyvä, mutta vino palautusasento. Otin kutsunoutona kahteen kertaan ennen kuin tuli suoraan.

Lauantai 30.7.
 

Juttelin Katjan kanssa Jetan kotikäytösongelmista. Oli jotenkin lohdullista huomata, että muutkin joutuvat painiskelemaan samojen ongelmien kanssa, vaikka tilanne ei olekaan päässyt yhtä pahaksi (ovat ymmärtäneet puuttua aiemmin). Taitaa olla yksiä kovapäitä koko A-poppoo.

Lauantaina siis Jetan kanssa Katjan koulutuksessa.

Aiheena se iki-ihana tunnari, joka ei ikinä onnistu. Ja tietty nyt, kun olisi ollut apuja paikalla, se onnistui ihan liiankin hyvin. Ensin Jetta sai hakea yhden piilotetun, sitten yhden piilotetun kasan vierestä. Olin itse kasan vieressä ja pakitin lähetyspaikkaan. Otettiin kolmaskin kerta. Silloin Jetta merkkasi oikean, mutta jatkoi matkaa. Kutsuttiin koira pois ja päästettiin uudestaan, jolloin haisteli ok, ja otti oman. Eipä siis saatu niitä sen tavanomaisia virheitä ollenkaan esille. Ehdotus etenemiseksi: 1) kasa ja oman piilotus viereen 2) kasan levitys ja oman piilotus 3) oman piilotus osittain 
- ole itse kasan lähellä
- jos nostaa väärän, huomauta
- kun löytää kapulan, peruuta lähtöpaikalle, jossa kehut
- jos merkkaa oman, mutta ei ota sitä, kutsu pois ja lähetä uudestaan
- muista lisätä oma etäisyys vähitellen
- jos lähtee luikkimaan, tuo pannasta takaisin

Kaket

Näissäkin ne tavalliset ongelmat (pakitus, vinotus ja jumitus) eivät jostain syystä tulleet tänään esille ollenkaan. Teki yhdet oikein hienot kaket! Toisissa sitten (pitemmät vaihtovälit) teki huonommin, alkoi vajaalla istumisella, tuli eteenpäin (tavallisen pakittamisen sijasta!) yms. Maahanhan se taitaa viereltä mennä vinoon ihan systemaattisesti...
- jos ottaa väärän asennon, "höp" ja aloita koko sarja alusta
- kestoa läheltä ja kaukaa
- eka vaihto+palkka
- välillä myös ylipitkältä matkalta

Lopuksi paikallaolot. Jetta oli melko hyvin, vaikka sitä päätään se kyllä pyöritteli, mutta niinhän se aina tekee. Oli kuitenkin hiljaa ja pysyi paikalla. Taisi olla ekoja paikkaistumisia, että olin koko ajan piilossa. Vähän huomauttelin päänpyörittelystä.

Se siis Jetan koulutuksesta. Katselin kyllä tokoja koko päivän, mutta muuta erikoista ei kai jäänyt mieleen. Niin, ohjatussa voi tehdä kaarinoutoa, kun koira on merkillä, ohjaaja kävelee liioitellusti kaaren näyttämään kapulaa, saa koiran menemään leveämmällä kaarellä kapulalle. Ruudussa taas voi itse lähettää koiran ruudusta merkille ja jäädä ruudun viereen ja sitten lähettää uudestaan merkiltä ruutuun, niin on itse lähellä katsomassa, onko koira ruudussa. Jäävissä voi saada lisää varmuutta asennoissa pysymisiin yrittämällä saada koiraa liikkumaan esim. tönimällä tai leluilla houkuttelemalla. Huomautus jos tassu liikkuu ja hyvä palkka, jos pysyy pitkään hyvin. 

Lauantai-iltana oli vielä se Vappu Alatalon psyykkausluento. Mielenkiintoinen! Saa nähdä saanko aikaiseksi kirjoittaa sitä jotakin blogiin. 

Sunnuntai 31.7.

Satun koulutus sunnuntaina. Tämä oli jotenkin sellainen silmät avaava koulutus, että sille Jetan päänpyörittelylle on oikeasti jotakin tehtävissä...

Seuraaminen

Otettiin aiheeksi seuraaminen. Pyysin, että arvostelevat sen. Jetta kyllä diipaili siinä suht hyvin mukana seuraamisen, mutta se oli sitä tavallista, että samaan aikaan kun se seuraa, se teki myös noin miljoona muuta asiaa. Ensimmäiset pyyhkeet sain jo lähtöasetelmasta, jossa en saanut Jetta pitämään kontaktia, enkä edes tulemaan kunnolla perusasentoon ilman, että asettelin ja ohjailin sitä. Nyt pitäisi laittaa koira töihin, sen sijaan että itse tekisin työt sen puolesta. Minun ohjaajana on oltava määrätietoinen ja uskottava itseeni (Satulle kiitokset tsempistä :), mikä kylläkin on todella vaikeaa, koska usein on ihan toivoton olo, että en kuitenkaan mahda mitään Jetan asenteelle. Asenne pitää olla se, että koiralta vaaditaan eikä pyydetä ja piipitetä. 

Aloitetaan kontaktiharjoituksista. Kerrotaan koiralle, mikä on sallittua, mikä ei. Käsketään (määrätietoisesti) viereen, ja jos pyörittelee päätä, huomautetaan ystävällisesti. Uusi käsky ja kun on sitten ollut nätisti jonkun aikaa, kunnon palkka. Jos ei tule kerralla kunnolla perusasentoon, uusi käsky. Korjaamisen jälkeen ei heti palkkaa, vaan vasta sitten, kun on ollut jonkin aikaa hyvin. Kuulostaa helpolta, eikö? Mutta en vain ole pystynyt tätä toteuttamaan. 

Lisätään häiriöt vähitellen. Aluksi riittää minimaalinen häiriö (joo, mikä ei Jetalle tod. tarvi olla paljon) ja siitä mennään vähitellen vaikeampaan. Aina kontaktin tippumisesta huomautus, uusi käksy ja kun toimii hyvin, palkka! Kun onnistuu hyvin kontaktissa (jo viikossa pitäisi näkyä jotain tuloksia!), sitten voi lähteä liikkeelle ottamaan askelia. Jo näiden parin treenin jälkeen liikkeellelähdöt olivat parempia. Harmittaa oikein, etteivät nämä haukansilmät ole vahtimassa ja vaatimassa töihin useammin. Sanomassa, milloin pitää huomauttaa ja milloin saa kehua. Sitä on niin helppo hissutella ja voivotella täällä itekseen. Olen maailman huonoin vaatija (koiralta). Asennetta!

Lopuksi paikallaolot. Päänpyörittelyä lukuun ottamatta ok. 

Satu muuten oli opettanut koiralle hajuerottelua post-it lapuilla, se kuulosti tosi mielenkiintoiselta, voisi ottaa sitä Jetallekin, ihan temppuna! Siitä ei ainakaan mitään haittaa ole.

Yhtään valokuvaa en ottanut koko leirillä! En kyllä tajua miksi.... Paitsi nämä kaksi kännykkäkuvaa varsin hurmaavasta huonekaveristamme, Ilo-koirasta (8 kk).


Kämppikset Jetta ja Ilo, yhteinen sävel tyttärien välille löytyi heti :)


Jettakin tykkäsi kovasti Ilosta ja omistajastaan Lotasta.
Ihan niin että piti käydä keskellä yötä pikkuisen lipaisemassa poskesta ;)