Jetta kävi tänään ensimmäistä kertaa Lapin eläinfysioterapiassa Mika Toivaisen hoidettavana. Oli todella miellyttävä tuttavuus, erittäin ammattitaitoinen fysioterapeutti, perusteellinen käsittely ja hyvät kotihoito-ohjeet.

Tunsi, että vasen lonkka on se heikoin kohta, ja se lieneekin Jetassa ensimmäinen kohta, joka on vaarassa pettää. Reisiluun pää asettuu huonosti maljaan (ja tämän siis fyssari pystyi tuntemaan tunnustelemalla). Hyvä uutinen on kuitenkin se, että mitään kipua ei Jetalla vielä ole! Vaikka liikkumisessa ongelmat näkyvätkin. Sanoin, että Jetalla on korkea kipukynnys, eikä se millään näytä kipuaan, mutta fyssari sanoi, että kivun kyllä tuntee lihaksen jännittymisenä, vaikka koira ei kipua näyttäisikään. Hyvä uutinen on siis se, että Jetta on edelleen täysin kivuton! Nyt vain muistetaan ahkerasti tehdä harjoituksia liikkuvuuden ylläpitämiseksi.

Olen tarkoituksella pitänyt Jetan hoikkana, että paino rasittaisi niveliä mahdollisimman vähän. Nyt kuitenkin tuli puheeksi, että on oikeastaan jo liian hoikassa kunnossa, koska myös lihasmassaa on kovasti hävinnyt. Pitää ehkä vaihtaa vähän laadukkaasempaan / vahvempaan ruokaan. Tietty lihakset surkastuvat myös, kun ei ole enää koiralenkkikaveria lenkkejä vauhdittamassa.

Fysioterapeutin huomiot ja hoito-ohjeet:

Palpoiden hoikkarakenteinen bc, jolla lannerangan 6. nikaman kehityshäiriö. Jetta liikkuu takajalat korostuneesti rungon alla -> selän asento kaareutunut. Palpioden lievää lihaskireyttä lannerangan alueella. Nikamat kauttaaltaan ok. Lannerangan rotaatiot hieman rajoittuneet. Lannerangan nikamien mobiliteetti jäykähköä lateraalisesti. L4-6 extesio rajoittunut. Fleksio (eteentaivutus) normaali. 
Reisiluun asettautuminen nivelmaljaan vasenvoittoisesti epäedullinen anatomisen liikkumisen osalta. Lonkkanivelissä ei kuitenkaan liikerajoitusta. Selän ja lonkkanivelien osalta ei kipua saada provosoitua.

Harjoitteet lenkityksen yhteydessä:
Suositellaan lenkittämistä metsäisessä epätasaisessa maastossa rauhalliseen tahtiin. Tavoitemaastossa tulisi olla n. 30 cm korkeita esteitä mobilisaation harjoittamiseksi lenkin yhteydessä. Harjoitusalustan tulisi olla joustava (hiekkainen maa, luminen maa, metsäkangas, pelto yms.)

Suositellaan raajojen ja rungon lihasten vahvistamiseksi mäkiharjoitteita hiekkaisessa upottavassa rinteessä. Koiran ollessa hihnassa kävele viistosti ylös hiekkaista rinnettä. Toista harjoitetta, kunnes harjoitettavat lihakset väsyvät (5-30 min.) Harjoitteen vaativuutta voidaan lisätä kulkemalla jyrkemmin suoraan rinteeseen, sekä valitsemalla pehmeähiekkaisempi rinne, jolloin alusta upottaa enemmän. Kuntoutumisen alkuvaiheessa askellajina tulee käyttää käyntiä. Harjoittelun edetessä voidaan kuormitusta lisätä aina raviin ja laukkaan asti. Kuntoutuksen alkuvaiheessa on tärkeää, että koira pysyy omistajan kontrollissa koko harjoitteen ajan vahinkojen ehkäisemiseksi. 

Suosittelen lenkin yhteydessä koiran ollessa kytkettynä tekemään 5-10 mahdollisimman pioentä ympyrää molempiin suuntiin selkärangan liikkuvuuden parantumiseksi. 

Rangan mobilisoiminen lannerangan osalta ojennussuuntaan ja sivuttain.
 

IMG_8992%20%28Kopio%29-normal.jpg