Olen viime päivinä puuhastellut kaikkea pientä (mm. yrittänyt parantua sitkeästi jylläävästä flunssantapaisesta), mutta puuhailu on ollut sen verran epämääräistä, ettei siitä ole kerrottavaa. Ei paljon tuloksia, kun ei ole ollut selvää suunnitelmaakaan (yllätys yllätys).  Se ei ole yllättävää, että kaikki jäävät ovat nyt istumisia, koska seis ja maahan ovat olleet pitkään tauolla. 

Mietin ohjatun opettamista ja meinasin aloittaa suunnat alustoilla. Ei hyvä, kiihdytti liikaa ja Jetta on saanut läppäillä alustoja ilman käskyä (ei ärsykekontrollia), joten kolmen alustan mukaan ottaminen aiheutti vinkumista, sähellystä ja hörhöilyä. Ei onnistu. 

Otin esille Salme Mujusen koirankoulutusoppaan ja ajattelin kokeilla suuntien opettamista sen mukaan. 

Eli kolme ruokakuppia (aluksi kaksi). Koira houkutellaan merkille ja lähetetään aluksi suoraan sivulla olevalle kupille. Avustaja vie namit kuppiin (tässä onkin pieni ongelma, kun on pakko saada jostain avustaja!). Kupit kolmen metrin päässä sivuilla, samoin itse kolmen metrin päässä koirasta. Ensin kaksi päivää pelkkää vasenta, kerran päivässä ja viisi toistoa yhdellä kertaa. Sitten kaksi päivää oikeaa. Sen jälkeen vuoropäivinä vasen ja oikea. Vähitellen sitten kuppeja taaksemmas ja kauemmas. 

Tänään oli ensimmäinen kokeilu vasemmalle, ja tulokset olivat rohkaisevat. Jatketaan tällä. Ja koska hommaa ei varsinaisesti yhdistetä noutoon millään tapaa, ei haittaa, vaikka systeemi ei toimisikaan, eipähän pilaa noutoja mitenkään. Pieni rauhallisuus ja hitaus alussa lienee parempi vaihtoehto kuin päätön koheltaminen (ja varsinkin ääntely!). 

Muuten me on vaan asuttu ulkona, koska on vuoden paras aika Pohjoisessa! Kirkasta aurinkoa ja lunta! Voisin jämähtää tähän vuodenaikaan!


Perheen kanssa pulkkailemassa.


Makkaranpaistoretkellä.


Eikä mulle yhtään makkaraa...


Jetta tarkkana.


Pyryn uusi kesätukka ;)


Lentävä bordercollie! Kuva: Maija Vinnikka.


Kerrankin sulassa sovussa :) Kuva: Maija Vinnikka.


Ei haittaa, vaikka tuuli puhaltaa myrskyn lailla ;) Kuva: Maija Vinnikka.


Aika nätit karvakiehkurat korvien takana :) Kuva: Maija Vinnikka.